Hej solkille.se-läsare!

Vi är tre killar; Edi, Antony och Linus som går på  Väsby yrkesgymnasium i Upplands Väsby norr om Stockholm, som hoppas att klara ett godkänt gymnasiearbete när vi tillsammans skapar sidan solkille.se. Lite mer om var och en av oss kan du läsa längre ner. Syftet med vår webbplats är att utveckla våra kunskaper i svenska och engelska, att lära oss mer om både solenergi, solceller och webbpublicering och vem vet, skapa kontakter inom solenergi och vvs-branschen.

Webbplatsens syfte och mottagare

Vad som ska publiceras på bloggen beslutar vi tillsammans inför varje ny planering. Rollfördelningen mellan lärare och elever är att läraren är bollplank och inspiratör medan vi killar delat upp uppgifterna mellan oss som författare och skapare av innehållet. Vårt mål är att ha en levande och aktuell blogg där vi elever kan publicera material när vi vill, så länge det passar in i den struktur vi kommit överens om.

Innehållet på Solkille.se riktar sig i till alla aktiva i VVS-branschen och  till andra intresserade av ny teknik. Vi vet också att våra föräldrar, andra lärare, vänner och skolkamrater intresserat följer Solkille.se. Du som besöker vår blogg får gärna  interagera med oss, t.ex. genom att skriva kommentarer på det vi skriver och gör.

Väsby yrkesgymnasium

Vår skola, Väsby yrkesgymnasium, hette förr, Energigymnasiet men sedan de nya ägarna köpte skolan ville de också byta namn. På Väsby yrkesgymnasium kan eleverna studera till för att bli elektriker, fastighetsskötare eller rörmokare. Sedan finns det också en klass med elever som lär sig svenska, (språkintroduktion) på skolan.

Vi tre musketörer som krigar för en plats i solen är:

Edi är mitt namn och jag går sista året på Väsby Yrkesgymnasium. Programmet är yrkesförberedande, VVS. Det handlar om värme, vatten och sanitet samt innebär att installera och se till att värme och vatten kommer in i ett hus och att sanitet går ut. Min fördjupning är solenergi som är en förnybar värmekälla. Arbetet är på engelska och svenska för att förbättra kunskaperna samt klara mitt gymnasiearbete…

Antony heter jag som är en av dem som har valt ett yrkesprogram på gymnasiet. Jag har valt rörmokarutbildningen. Varför det, kanske du undrar? Jo, det är roligt att hålla på med att arbeta manuellt. Branschen är intressant. Det är ett socialt jobb med chans på tjejmagnet och man kan få god ekonomi. Nu ska jag förklara varför jag tycker så.

Varför är det roligt? Jag gillar att göra saker med händerna att arbeta med mina händer. Det är roligt att böja rör och kröka dem fint men jag blir nöjd också av att se ett fint resultat. Ingen behöver säga att jag är duktig för jag kan se resultatet själv.

Varför är det intressant? VVS är en bransch som utvecklas och där det händer mycket. Många innovationer görs när man tänker på ekonomi och hur mycket det får kosta med värme, vatten eller sanitet. solkille.se handlar om ett ekonomiskt smart alternativ att få energi från solen. Solen skiner på oss och kommer att fortsätta att göra så tills hela Vintergatan dör. Alldeles gratis lyser solen, varenda dag.  Därför skriver vi om solceller som lagrar den här gratisenergin.

Varför är det socialt? Du har hela tiden nya möten med folk från olika grupper i samhället. på företag eller hemma hos någon. Nya uppdragsgivare är också på olika sätt så att man lär sig hantera människor och blir socialt kompetent. Inte minst är det kul att många tjejer gillar händiga killar som hantverkare eller killar i uniform. Man kan om man vill hjälpa tjejer som blir glada och tacksamma 😉

Varför är det ekonomiskt bra?  Det är ovanligt med hantverkare. Få hantverkare gör att arbetsmarknaden skriker efter oss.  Eftersom tillgång och efterfrågan styr priset på hantverkare. Det ökar priset som ett företag får betala för oss i månadslön… Summa summarum: ett smart val av en framtida karriär.  Jag ser fram emot att ta min gymnasiexamen och gå ut i arbete som rörmokare. Allt det här gör att VVS är en bransch och ett yrke som jag tror starkt på inför framtiden.

Jag heter Linus och går sista året på Väsby Yrkesgymnasium med inriktning VVS. Jag valde VVS för att jag tyckte det lät roligt och för att man inte gör samma sak varje dag eller är på samma plats utan man är lite överallt om man vill det. Sen är det brist på många duktiga rörmokare idag så man har ganska stor chans att få jobb efter studenten. Min fördjupning är inom VVS-området är solenergi. Vår yrkeslärare Thomas Niit brinner för miljöanpassad teknik och tyckte absolut att vi skulle skriva vårt gymnasiearbete om solenergi. Det är en förnybar värmekälla. Lite har Thomas nog inspirerat oss tilldet här jobbet. Jag tror på solenergi när det gäller framtiden.

Den pedagogiska kopplingen

Allt vi gör på Solkille.se utgår från VVS-ämnenas  syften men ligger även inom ramen för obligatoriska ämnen som svenska och engelska.  I kursplanerna, Lgy11, för både engelska och svenska poängteras förmågor som att kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för olika mottagare,  att läsa, reflektera över och kritiskt granska texter.  Det är exakt vad vi tränar inom ramen för gymnasiearbetet med webbsidan Solkille.se.

Vad vi lärt oss av att publicera skolarbete på webben?

En sak som vi lärt oss är att det vi gör i skolan, kan spela roll och vara intressant för andra. Det har varit spännande att följa hur det vi publicerat har spridits och häftigt att se hur enkelt det kan vara att nå ut till många. För några av oss har det också varit ett stort steg att publicera skolarbete, både text och film, att våga och känna att man kan mer än man tror är också något vi fått ut av bloggandet. Givetvis har vi också lärt oss mycket om de verktyg vi använt för att skapa innehållet och även om rättigheter när det gäller text, bilder och ljud.

Upphovsrätt

De flesta bilderna på Solkille.se är egna och läggs på vårt kommande FlickR-konto, publicerade under Creative Commons-licensen BY-SA. Vi diskuterar hela tiden med vår lärare kring upphovsrätt och om vad som är andras bilder och musik  och vi övar på att ange källor korrekt. Vi kommer eventuellt att lägga upp filmer  på en Youtubekanal. Övrigt material länkar vi till sådant som tidigare är publicerat på nätet.

Varför vi borde vinna ett pris i Webbstjärnan

Vi tycker att vi borde vinna pris eftersom vi går på en riktigt liten skola som känns osynlig för många till och med i vår närhet här i Infra City bland alla olika företag. Vi skriver om ny teknik som intresserar många och är viktigt för vår gemensamma framtid på planeten Tellus.  Vi hoppas på många läsare eftersom innehållet är intressant för både miljön och i framtiden ute i verkligheten. För övrigt behöver yrkesförberedande program en extra push för de tar väldigt liten plats i föräldrars och kanske barns val av gymnasieskola. Ändå är det sådana som oss alla kontaktar vid VVS-problem eller nyinstallationer. Vi tycker att VVS-branschen är en framtidsbransch med mycket specialkunskap som är lite undanskuffad och vi upplever att många verkar se på det vi håller på med som bara nödvändigt ont och typ toaletter. Utan VVS-system i stort och i varje litet hus skulle ett modernt samhället helt klappa ihop på många fronter. På vår sida publicerar vi vårt bidrag till tävlingen som bjuder på bredd och miljötekniktänk samt presenterar även en del av ämnena för den som inte är röris kanske inte heller känner till så väl. Du får veta vad jag kan hjälpa dig med.  Vi lär oss självklart varje vecka mer och mer av arbetet med och genom bloggen. Våra mål är att variera de media vi har tillgång till och att anpassa materialet efter webben.

Är du  intresserad av att vara med i WebbstjärnanPå deras webbplats hittar du information om tävlingen och massor av material om webbpublicering.

Ansvarig lärare för bloggen är Eva Mattinson och hon nås via e-post: eva.mattinson@vasbyyrkesgymnasium.se och vill du veta mer om de tekniska detaljerna så kan du alltid fråga Thomas Niit som nås via e-post: thomas.niit@vasbyyrkesgymnasium.se

Mycket nöje!